Sådan fastholdes dit sommerferieoverskud og energi, når arbejdet kalder igen

Sommerferien er snart ovre og det er tid til at vende tilbage til arbejdet. Du kommer ind på kontoret med masser af glæde og overskud i bagagen.

Et par dage senere er alt som det plejer: du er træt og har svært ved at se det positive i de uendelige bunker arbejde. Den erfaring deler du med mange andre, der kommer opfyldte tilbage på jobbet.

Energien og overskuddet forsvinder hurtigt. Men det behøver ikke være sådan. Her er et par tips til, hvordan du bevarer din ferieenergi hele efteråret

Gør rent bord – det skaber energi til at komme glad på arbejdet igen i morgen.

Da du gik på ferie, havde du formentlig ryddet op på skrivebordet, så der ikke lå noget og lurede på dig, da du vendte tilbage. Den praksis kan være energiopfyldende at holde fast i.

Her mener jeg både helt konkret og praktisk, men selvfølgelig også metaforisk: et ryddet skrivebord giver mere overskud.

Hold derfor fast i din gode på vej på sommerferie vane og smid brugt notespapir ud, sæt mappen op på hylden og tag kaffekoppen med ud i opvaskemaskinen, når du går hjem.

De opgaver og reminders, der ikke er blevet løst I dag, skal også ryddes væk. Krøl post its sammen og skriv i stedet dine reminders ind i to do listen.

Ryd op i din to do liste hver eftermiddag inden du tager hjem: hvad er stadig relevant at huske? 

Der er en stor tilfredstillelse forbundet med at sætte krydser, lukke opgaver og smide postits ud. Dermed kan du forlade din arbejsplads med en følelse af, at have opnået noget. Samtidig møder du ind i morgen, med en kortere og mere overskuelig opgaveliste. 

Bevar pladsen til det uplanlagte

Det er meget mere effektivt, at have lidt overskud i kalenderen, end hvis den er fyldt helt op.

Det udgangspunkt er et godt argument for, at der skal være plads til de uforudsete, ikke spor planlagte opgaver, ligesom der er overskud i kalenderen til at være spontan i sommerferien.

Den vane bør alle arbejdspladser med bare lidt komplekse opgaver holde fast i. Det er nemlig både sjovere og mere effektivt at være medarbejder og opgaveløser i en proces, hvor alting ikke skal presses ind mellem andre planlagte opgaver, eller bliver forsinkede, fordi de skal lægge i kø længe. 

Som Tom Demarco viser fint I bogen Slack (2001), er travlhed ikke nødvendigvis det samme som effektivitet. Med slack/overskud i kalenderen, kan du fortsætte sommerens overskudsagtige håndtering af både de aftale og de uplanlagte opgaver, uden at miste overblik eller energi.

Derfor vil jeg varmt anbefale,  at dit efterår på kontoret bliver brugt på at revidere både din todo liste praksis og jeres fælles forventinger til, hvordan og hvor meget der skal presses igennem systemet, for at I alle kan både trives og være effektive. 

Hvis I finder den gode balance, kan dit sommeroverskud bevares langt ind I efteråret.

God arbejdslyst og

Godt arbejdsliv logo– Bettina Prühs

 

Andre energi og effektivitets tricks, der stadig holder:

GA Blog: Hvor blev de vigtige pauser af?

Tom DeMarco: SlackGetting Past Burnout, Busywork, and the Myth of Total Efficiency

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: