5 gode vaner i et stærkt team

Gode vaner i et team

Hvad er forskellen på det stærke team og teams, der ikke er særlige produktive? 

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor dit team ikke fungerer optimalt, men de fleste gode teams gør det samme. De har indarbejdet nogle gode vaner, der styrker deres samarbejde.

Hvad er det, som et godt team kan? Hvad gør de, for at være så effektive og trives? 

Det stærke team har ofte fem vaner, der skinner igennem alt deres samarbejde. 

Måske kan dit team blive inspireret til at indarbejde de her vaner:

1. Gode vane:  Et stærkt team udviser sårbarhed

Hvis man skal kunne hjælpe hinanden, skal man også vide, at der er behov for hjælp. I et stærkt team, tør medarbejdere godt vise de andre, at de har brug for assistance, ikke ved alt, har begået en fejl eller bare er i tvivl om noget. 

Evnen og modet til at udvise sårbarhed over for de andre medlemmer i et team, styrker både sammenhold og evnen til at løse opgaverne. Sammen er et team stærkere, men det kræver at man tør vise sine svagheder frem, så de andre kan understøtte opgaveløsningen med deres styrker.
Derfor bør modet til at være sårbar trænes og belønnes.
Læs mere om kompetencerne til at opbygge psykologisk tryghed til at udvise sårbarhed i teams, her på bloggen. Find flere værktøjer til at opbygge sårbarhed og tillid i links nederst i dette indlæg.

2. God vane: Tillid til hinanden styrker det gode samarbejde

Modet til at udvise sårbarhed hviler på tillid. I stærke teams stoler man på, at kollegerne overholder deres aftaler. Alle teammedlemmer forpligter sig til at løse deres opgaver, og overholder disse forpligtelser. Det skaber tillid, hvilket er en grundsten for, at teams fungerer effektivt og nogenlunde gnidningsfrit. Hvis man ikke kan overskue sine opgaver eller bare ikke nå at løse dem, sørger alle medarbejdere for at løse den konflikt, før konsekvensen rammer de andre.

3. Gode vane: Hav modet til at tage konflikter i et team

I det gode samarbejde SKAL der dog være plads gnidninger, eller konflikter. Det stærke team har indarbejdet gode vaner til at håndtere uenigheder, før de vokser sig store. Alle har vænnet sig til, at konflikter skal bringes frem I lyset, for at kunne blive til konstruktive problemknusere.
Konflikter skal hverken holdes nede eller få lov til at blive store. Det kræver mod, tillid og plads og kompetencer til at diskutere på en produktiv måde.

4. Gode vane: Hold hinanden ansvarlige for opgavens fremdrift og løsning

I et stærkt team, er det alles ansvar at holde hinanden ansvarlige for opgaveløsninger. Ind imellem får nogen ikke gjort det, man har lovet.  De andre teammedlemmer kigger dog ikke væk, hvis en kollega ikke når den lovede deadline. Man har indarbejdet vaner, der sikrer at kollegaen får støtte til at nå sine opgaver og ikke løber fra sit ansvar, uden at ansvaret er blevet rykket på forsvarlig og rimelig vis. I et stærkt team har alle ansvar for hinanden. 

5. Gode vane: Teamet insisterer på at arbejde mod tydelige mål og synlige resultater

Hvis et team skal lykkes med en fælles opgave, så skal de også have et klart billede af, hvilket mål de arbejder hen imod. Det stærke team har en god vane med at stille krav til deres leder om, at vise dette mål. Teamets leder viser løbende, hvordan delopgaverne hjælper teamet til at opnå dette mål. Det kræver tydelige og målbare målsætninger, der kan vises i delresultater. 

Det stærke team har altså en vane med at træne ikke bare dem selv, men også deres leder i at støtte teamet til at lykkes med opgaven.

Disse gode vaner skal oparbejdes og fastholdes, hvis teamet skal arbejde effektivt sammen.

Vaner skal både opbygges og fastholdes, ellers risikerer de at forsvinde i travlhed og forandringer

Derfor får du lige en 6. vane med, som sikrer dit teams samarbejde:

6. Gode vane: løbende feedback og evaluering

Det stærke team har indarbejdet vaner til at kommunikere løbende omkring udfordringer, opgavens mål OG hvordan samarbejdet og opgaven kan forbedres:

  • Hvad skal vi holde fast i til næste gang og
  • Hvad skal vi gøre anderledes?

Disse to spørgsmål skabes der jævnligt plads til at stille og svare på I et godt team. Man kan nemlig kun faatholde de gode vaner ved at give hinanden feedback og evaluere samarbejdet løbende.

God arbejdslyst og

Godt Arbejdsliv– Bettina Prühs

 

Links til værktøjer som kan styrke jeres samarbejde:

ScienceofPeople.com: 12 Non Akward team building activities

Hyper Island: Toolbox for different team challenges and processes to address them

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: