,

Digital stress: Sådan undgår I, at IT på arbejdspladsen skaber mere stress end effektivitet

Digital stress

Hverken på arbejdspladsen eller i resten af livet er IT noget, der i sig selv letter vores hverdag

Det kan lige så godt være med til at stresse os og skaber flere byrder end det løfter.

Derfor bør en forebyggelse af digital stress indgå i kortlægning I APV arbejdet og stå på enhver handlingsplan for et bedre psykisk arbejdsmiljø.

Vi skal ikke forbyde medarbejderes adgang til teknologi

Det tror jeg i hvert fald ikke er vejen frem. Men vi skal understøtte gode måder at bruge teknologien på og sikre, at brugerne er klædt på til at navigere i det digitale landskab. Både til at kunne udnytte funktionalitet og til at være sikker på, hvordan man forventes at bruge dem.

Vi kan opsætte rammer for, hvornår man forventes at være tilgængelig og sende og læse elektroniske kommunikation. Vi kan udfordre hinanden på, om pauser nu er bedst brugt ved at kigge på skærme. Og vi kan lave en løbende forhandling om, hvordan vi arbejder sammen hen over et mere og mere digitalt landskab.

Det kan være med til at undgå, at ITsystemerne skaber mere stress end de sikrer effektivitet og kvalitet, også på jobbet.

Det er ikke emails og de andre kommunikationsteknologier i sig selv der er problemet, det er måden vi forholder os til dem på. 

Uklare forventninger til brug af ITsystemerne er med til at skabe digital stress

“Psykologisk stress opstår, når en person oplever, at omgivelsernes krav og forventninger overstiger ens kapacitet.” (Sundhed.dk).

Derfor er det en kerneopgave i at sikre et godt arbejdsmiljø, at man forholder sig til balancen mellem den enkelte og arbejdsfællesskabets kapaciteter op imod de krav og forventninger der stilles til dem.

Det gælder også, når vi arbejder med digitale teknologier. Det gælder både på kontoret og i hybride teams. I alle samarbejder bør der arbejdes med klare retningslinjer og løbende skabes aftaler om, hvad der opstilles af forventninger til, hvordan vi bruger de digitale redskaber.

Forventninger til os selv og de andre.

Det er ikke (kun) teknologien i sig selv der er udfordrende, det er i høj grad også de forventninger vi indbygger i adgang og brug.

Kortlæg jeres digitale forventninger for at undgå stress af teknologi

  • Hvor skal jeg sende denne information hen?
  • Hvor stiller jeg spørgsmål?
  • Hvor informerer jeg?
  • Hvor længe skal jeg vente på at få svar og
  • hvor længe skal mine kolleger vente på mig?

Det er usikkerheder som disse, der kan skabe digital stress. Svarene skal findes i de fællesskaber man indgår i på arbejdspladsen. Det kræver løbende forhandlinger om de fælles digitale spilleregler og en konstant opmærksomhed på, hvilke teknologier vi bruger i samarbejdet og hvordan.

Vi spilder vores tid på IT

Kombiner så lige de potentiellle stressorer i ubalanceret forventninger med, at vi spilder mellem 11 og 20% af vores tid ved computeren på at den er langsom, ikke fungerer optimalt eller at vi ikke kan finde ud af at bruge den efter hensigten. Op til 20%!!! (Herzum og Hornbæk 2023).

Det skaber selvfølgelig også stress, når man tvinges til at bruge sin tid på teknik, uden at det skaber værdi og løser arbejdsopgaverne.

Forventninger, funktionalitet og kompetencer + tid (eller kapaciteter) skal altså balanceres, hvis ITsystemer og andre teknologiske værktøjer på arbejdspladsen ikke skal skabe stress, men faktisk hjælpe os til at yde og fungere optimalt.

Derfor bør digital stress være en del af forebyggelsesarbejdet for at sikre gode psykiske arbejdsmiljøer.

5 former for tecnostress, også kaldet digital stress

Overordnet findes der fem forskellige digitale kilder til stress:

  • Overbelastning
  • Slørede grænser mellem arbejdsliv og privatliv
  • Følelsen af inkompetence
  • Jobsikkerhed truet af it
  • Konstante ændringer og fejlrettelser

Kilde: Raluca A. Stana og Hanne Westh Nicolajsen:’ Digital stress på arbejdspladsen’ , Djøf Forlag 2024

God arbejdslyst og Godt Arbejdsliv – Bettina Prühs

Læs også nogle af mine tidligere indlæg om gode digitale arbejdsmiljø:

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er ikke en robot: